WB01343_.gif (599 bytes)WB01345_.gif (616 bytes)

2006 Wikipedia / Jacques de loustal.

Verhaal over Loustal in de Nederlandse Wikipedia gemaakt door Marco Leenders (bedankt) gebaseerd op informatie van www.loustal.nl

 

 


  

Jacques de Loustal


Jacques de Loustal (Neuilly-sur-Seine, 10 april 1956) is een Franse striptekenaar, kunstenaar en inkleurder. Net als veel striptekenaars is hij vooral bekend met zijn achternaam: Loustal.

Zijn eerste publicaties zijn van 1977. Sinds 1978 tekent hij voor de Franse bladen "Rock & Folk" en "Pilote". Loustal heeft volgens vele kenners een fenomenaal gevoel voor kleur en atmosfeer waardoor zijn strips eerder lijken op kunstillustraties dan op stripverhalen.

Hij publiceert zijn eerste complete verhalen in "Métal Hurlant" maar wordt pas door het grote publiek ontdekt als hij in het toonaangevende Franse stripblad "A Suivre" verschijnt. Het zijn deze publicaties die de basis vormen voor zijn eerste stripboeken. Onder invloed van scenarioschrijver Philippe Paringaux, krijgt Loustals werk een literaire toon. De structuur is eerder die van een beeldroman dan van een stripverhaal.

De laatste jaren legt Loustal steeds meer de nadruk op het maken van schilderijen. Om de twee jaar verschijnt er nog een stripverhaal bij uitgever Casterman, maar het succes van "Barney et la note bleue" (1985, vertaald in diverse talen) is nooit meer overtroffen.

Zijn werk is ook te zien in tijdschriften als: The New Yorker, Senso, Lire en Liberation. Tevens verschijnen er regelmatig boekomslagen van zijn hand. Om de twee jaar is er een grote expositie van zijn laatste werk bij Gallery Desbois in Parijs. Daarnaast is hij nog te zien op andere exposities en tentoonstellingen.

Loustals werk wordt vergeleken met David Hockney, Balthus, Max Beckmann, Otto Dix, Paul Gauguin, George Grosz, David Hockney, Edward Hopper, Henri Matisse en Amedeo.
 

sept. 2006


 

Jacques de Loustal
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jacques de Loustal, born April 10, 1956 in Neuilly-Sur-Seine, France is a French comics artist who uses a painterly style reminiscent of David Hockney.

sept 2006 

Pour la requête « loustal »
L'index n'étant pas mis à jour en temps réel, les pages les plus récentes peuvent ne pas apparaître dans les résultats (aide
sept 2006