WB01343_.gif (599 bytes)WB01345_.gif (616 bytes)


2002 Expositie Loustal Bibliotheek Oss

 
Speciale Loustal-kaart gemaakt voor de tentoonstelling in de bibliotheek Oss

 

PERSBERICHT Bibliotheek Oss
 20 november 2002 

Van maandag 25 november tot en met vrijdag 20 december exposeert de openbare bibliotheek Oss werk van striptekenaar, schilder, graficus en illustrator Loustal uit de omvangrijke privé-collectie van Jan de Waal. De tentoonstelling is te bezichtigen op de begane grond van de bibliotheek aan de Raadhuislaan 10 Oss. 
Klik hier voor de openingstijden Bibliotheek Oss

Verzamelen
Jan de Waal kreeg zijn eerste zeefdruk van Loustal in 1990. Pas in 1998 begon hij aan de opzet van een website over de kunstenaar. "Ik wilde leren hoe je een website bouwt en Loustal leek me een prima onderwerp". De website is inmiddels door ruim een half miljoen surfers bezocht…
Loustal boeit de Waal vooral door de sfeer die de tekeningen uitstralen: "Je ziet wat hij maakt!" Dat Jan nu voornamelijk een digitale verzameling bijhoudt is niet zo heel verwonderlijk; een recensent noemde Loustal een "dia-kunstenaar".

Loustal
Hij heet Jacques de Loustal (10 april 1956) , de Franse graficus signeert met Loustal. Als illustrator staat hij in toonaangevende tijdschriften, zoals The New Yorker, Paris Match en The JazzMann . Uit die laatste wereld is ook de scenarioschrijver Philippe Paringaux afkomstig met wie Loustal vaak samenwerkt. Deze maand verschijnt in Frankrijk het boek "Iles et elles", 
het vierde overzicht van zijn werk.
Albums als Besame Mucho (Casterman, 1987) en Kid Congo (Oog & Blik, 1998) zijn geen bestsellers, maar bereiken wel een trouw publiek, hebben diverse prijzen gekregen en veel van zijn boeken zijn vertaald. 
Samen met mensen als Joost Swarte en Lorenzo Mattotti behoort Loustal tot een klein groepje Europese tekenaars dat werk maakt dat zich bevindt tussen de strip en de kunst in. Ze weten zich daar goed in te handhaven en hebben geen moeite met het eeuwige dilemma van "high" en "low art". Het werk zelf is bepalend, niet wat anderen er van vinden.
De tekenaar:"Ik schat dat strips ongeveer een kwart van mijn activiteiten uitmaken. Ik combineer het met mijn andere werk: illustraties, reclame- opdrachten, schilderen. Op het ogenblik doe ik minder reclameopdrachten, maar ik maak veel illustraties. Ik selecteer wel meer, want ik ben tekeningen op bestelling stilaan beu". 

Loustal blijft de strip trouw, zo maakt hij duidelijk. Strips maken is veel persoonlijker dan het maken van losse illustraties, men is gedurende een jaar meester van het geheel. Anderzijds is het grafische aspect veel repetitiever, en dat is soms vervelend… Je leert elke keer weer van het tekenen naar een verhaal, al is het een opgave om te produceren en te produceren. De "reisverslagen" van Loustal wijken nauwelijks af in sfeer en broeierigheid van de strips die hij maakt. "Bij mijn verslagen schrijf ik wel, maar het is maar telkens een enkele zin. Ik ben niet goed in taal". Loustal is tekenaar. En dan, inderdaad, reiziger.

Jan de Waal houdt een uitgebreide website over Loustal bij: www.loustal.nl

Einde persbericht.

 


artikel in uit in brabant